Připomeňte Den lidských práv s novými filmy

8.12.2015 / JSNS

Ve čtvrtek 10. prosince slaví svět Mezinárodní den lidských práv. Připomeňte si tento den se svými žáky, přinášíme vám tipy na nové lekce pro všechny věkové kategorie.

Dvě desítky filmů k tématu najdete v okruhu Lidská práva. Vybíráme pro vás nejnovější lekce:

MADE IN BY

Postavit barevné kostky do veřejného prostoru, obléci se do růžových šatů a nosit na veřejnosti ceduli s nápisem „Nejsem gay“ nebo se svléknout při divadelním představení, za takové akce hrozí umělcům v Bělorusku vězení. Přestože tím nevyjadřují svůj nesouhlas se stávajícím politickým režimem. I díky tomu v zemi vzniká bohatá undergroundová scéna, která vytváří provokativní představení, fotografie i performance.

 

 

PUTINOVY "DĚTI 404"

V roce 2013 přijalo Rusko zákon proti „propagaci homosexuality“ mezi mládeží. Mladí gayové a lesby se stali „chybou systému“ a jejich šikana získala posvěcení z nejvyšších míst. Internetová stránka Děti 404, kterou založila Elena Klimová, zveřejňuje vzkazy mladých lidí, kteří se kvůli své orientaci stávají oběťmi drsné šikany. Autentické videodeníky prokládané rozhovory vytvářejí mrazivý obraz ruské současnosti.

 

 

JENICA A PERLA

S taneční skupinou Kesaj Čhave se probojovaly až do soutěže Slovensko má talent. Pak se ale obě romské dívky vrátily domů. Sedmnáctiletá Jenica, původem z Rumunska, v Paříži cílevědomě kráčí za snem stát se kadeřnicí a začlenit se do většinové společnosti. Její kamarádka Perla, která žije v osadě v podhůří Vysokých Tater, propadá na základní škole a ke „gádžům“ je nedůvěřivá. Svou budoucnost vidí každá jinak, při tanečním vystoupení však obě nachází to, co jim je společné. Jaké jim jejich okolí dává šance?

 

Pro mladší žáky doporučujeme tyto kratší snímky:

JSEM TU NOVÝ

Osmiletý Tanans pocházející z Konga přišel o oba rodiče a posledních pár let strávil v uprchlickém táboře. Nyní se již nemůže dočkat nového domova v ubytovně holandského městečka. A hlavně nových kamarádů ve škole. Problém je, že jim zatím vůbec nerozumí a holandština s jejím typickým „chrochtavým“ přízvukem mu připadá velmi těžká. Tanansovi spolužáci jsou ale trpěliví a s pomocí angličtiny a jednoduchých her ho zasvěcují do nového jazyka a prostředí. Vstřícnost nových kamarádů a schopnost Tananse zvládat výzvy v nové zemi včetně jízdy na kole nasvědčují tomu, že si velmi brzy poradí i s holandštinou.

NORA ZPÍVÁ PRO SÝRII

Kvůli neustále probíhající válce v Sýrii je ohroženo už několik milionů dětí. Jednou z nich je i desetiletá Nora, která společně s rodiči a sourozenci musela narychlo opustit svůj domov. Nyní žije v provizorním obydlí v uprchlickém táboře v sousedním Jordánsku. Když vzpomíná na události, při nichž v sutinách vybombardovaného domu zahynula její kočka, má v očích slzy. Přesto si v sobě zachovává optimismus a hledí do budoucnosti s nadějí, že si jednou ve svobodné Sýrii založí uměleckou školu.

 

Výuka s umělou inteligencí

Objevujte se svými žáky svět umělé inteligence


Vyzkoušejte naše nové aktivity do hodin využívající AI chatboty. A pokud je pro vás AI nové téma, nachystali jsme pro vás také manuál Krok za krokem k výuce s umělou inteligencí, díky kterému můžete začít zapojovat AI do výuky vlastním tempem.