Nejvíce táhne téma dezinformací, ukázaly Týdny mediálního vzdělávání

21.6.2021 / Mediální vzdělávání

Pátek 18. června byl posledním dnem letošních Týdnů mediálního vzdělávání (TMV). Vyučující, rodiče i široká veřejnost se mohli zapojit do živě vysílané debaty PRAVDA vs. LEŽ, vyzkoušet si znalosti v interaktivním kvízu o digitálním světě anebo (se) vzdělávat prostřednictvím Mediálního ringu 2

Šest osvětových týdnů na podporu mediální gramotnosti přineslo také videohru k tématu kyberšikany. DigiStories: Nela, první výuková videohra na portále JSNS.CZ, vzbudila velký zájem u vyučujících i žáků. Během TMV si ji zahrálo více než 1100 uživatelů. „Víc takových aktivit. Žáky hra hodně zaujala. Chtěli pokračování a další podobné aktivity,“ uvedl pedagog Jan Smrtka ze ZŠ Výsluní v Uherském Brodě. 

A mezi školami bodovala i druhá audiovizuální novinka portálu JSNS.CZ. Pořad Mediální ring 2 představuje témata a kauzy mediální problematiky v sérii pěti krátkých videích. „Moc se mi líbí. Je to svižné a srozumitelné,“ napsala o pořadu vyučující Andrea Baumannová z hodonínského gymnázia. 

Aktuálně nejsledovanějším dílem Mediálního ringu 2 je ten, který se věnuje dezinformacím. Tématu lživých tvrzení se věnovala i online debata předních českých novinářů s názvem PRAVDA vs. LEŽ. Čtyři hosté v čele s Martinem Řezníčkem z České televize mluvili o tom, jaké jsou principy ověřování informací a jak zabránit šíření nepravd. Do dnešního dne debatu zhlédlo přes 1500 diváků.

Vyučující si navíc mohli i tento rok objednat bonusový balíček. Zájem o tištěné výukové materiály, mezi nimiž byla např. aktuální doporučení Dezinformace a konspirace ve třídě: 10 tipů, jak reagovat, byl rekordní. Balíček si objednalo téměř 250 zájemců z řad vyučujících a metodiků prevence

Více informací o proběhlém ročníku najdete na webu TMV.