Materiály do výuky k válce na Ukrajině a debata k aktuálnímu dění

1.3.2022 / JSNS / Mediální vzdělávání

V souvislosti s ruskou vojenskou invazí na Ukrajinu jsme pro vás z portálu JSNS.CZ vybrali několik lekcí, materiálů a aktivit do hodiny. Na speciálně vytvořené podstránce Válka na Ukrajině najdete také řadu doporučení k tomu, jak s žáky mluvit o válečném konfliktu, uprchlících, mediální manipulaci a propagandě, která invazi předcházela a nadále ji bude doprovázet. 

Výběr lekcí k současné situaci

Díky vybraným lekcím můžete s žáky a studenty otevřít téma ruské vojenské invaze na Ukrajinu, mluvit o dopadech na životy běžných lidí a o uprchlících, o mediálních manipulacích a propagandě. I když se příběhy jednotlivých filmů odehrávají v jiných zemí, respektive jsou již staršího data, je možné jejich prostřednictvím a na nich navázaných aktivit do hodiny zahájit s žáky diskusi týkající se právě probíhajícího ozbrojeného konfliktu na Ukrajině. Doporučené lekce vybíráme jak pro žáky základních škol, tak pro středoškoláky

Současná ruská propaganda

Mediální manipulace, dezinformace a lživá tvrzení, stejně jako postihy nezávislých ruských médií celé invazi předcházely, provázejí ji a provázet nadále budou. Lekce a vybrané aktivity žáky a studenty seznámí s prostředky mediálních manipulací a nástroji moderní ruské propagandy. Žáci se pomocí lekcí a doprovodných materiálů seznámí se sílou ruské propagandy, způsoby, jakými lze k manipulacím využít například fotografie, a obeznámí se s důmyslnými metodami, jakými Rusko prosazuje své mocenské cíle v Evropě i v celém světě. Téma také přehledně zpracováváme v publikaci Podoby ruské propagandy (ke stažení v PDF). 

Válečný konflikt jako téma ve výuce: doporučení, vhodné materiály a aktivity

Současné dění na Ukrajině doléhá i na žáky. Mají potřebu a zájem o něm mluvit, svěřit se s emocemi, vypořádat se s negativními pocity. Připravili jsme pro vás sadu doporučení pro situace, ve kterých se jako vyučující setkáváte s obavami žáků a náročnými životními situacemi. Součástí této sady jsou obecná doporučení, vhodné audiovizuální materiály, metody a praktické aktivity či dosavadní zkušenosti konkrétních vyučujících. Věnujeme se také tomu, jak ošetřit možné scénáře ve třídách, do kterých chodí ukrajinští, ruští či běloruští žáci. 

Záznam debaty Týden války na Ukrajině: Co se děje a proč

Chcete získat přehled o tom, jak se situace na Ukrajině vyvíjela během prvního týdne? Doporučujeme podívat se na záznam online debaty Týden války na Ukrajině: Co se děje a proč. O otázkách, které si v současné době pokládají nejen žáci a mladí lidé, ale i o možném vývoji celé situace v ní diskutovali ředitel Člověka v tísni Šimon Pánek, novinář Ondřej Kundra a analytik David Stulík. Debatou provázela Jana Peroutková, novinářka a moderátorka České televize. 

Chystáme další novinky

Vybrané materiály budeme neustále doplňovat, aktualizovat a rozšiřovat. V nejbližších dnech na našem webu rozšíříme také přehled nejčastějších otázek a odpovědí týkajících se právě ruské vojenské invaze. Zároveň také vznikají nové lekce k mediálním manipulacím, které agresi předcházely a dále ji doprovázejí. Pro aktuální informace, prosím, sledujte naše webové stránky a Facebook JSNS