Normalizovaná každodennost: Zapojte se do dalšího ročníku Měsíce filmu na školách

29.8.2022 / Příběhy bezpráví

V listopadu 2022 proběhne již 18. ročník Měsíce filmu na školách, který se každý rok koná na stovkách základních a středních škol po celé České republice. V letošním ročníku se zaměříme na jeden z opomíjených aspektů naší nedávné minulosti, tedy na mapování každodennosti života obyčejného člověka. Na konkrétních příbězích připomeneme, že komunistický režim v Československu vstupoval do každodenního života a ovlivňoval jeho drobné i zásadní momenty. 

Lidé byli při svém rozhodování a budování mezilidských vztahů nuceni počítat s všudypřítomným vlivem komunistického dohledu a nároků režimu. Letošním tématem Normalizovaná každodennost upozorníme také na to, že nesvoboda v období normalizace se dostávala i do té nejběžnější reality života. Jako každý rok na vás čekají audiovizuální lekce, bonusové materiály, online debaty i nová speciální nabídka v podobě Beden komunismu. Každý rok se přihlásí více než 400 škol, zapojte se i Vy!

K tématu letošního ročníku jsme pro vás připravili novou lekci Příběhy 20. století: Vyvlastnění, jenž zachycuje příběh manželů Chnápkových. Ti měli za sebou na konci osmdesátých let 20. století nelehká léta v disentu. Pro 2. stupeň základních škol nabízíme deset krátkých dokumentárních snímku z cyklu Vzpomínáme, které přibližují některé aspekty socialistického každodenního života.

Nabídku doplňuje Normalizační loutka, která se na dobu normalizace dívá dětskýma očima. Přibližuje svět školy, betonových hřišť a pionýrských schůzek, svět, který trestá každé vybočení z řady. Na závěr můžete se svými studenty také zhlédnout snímek Nikomu jsem neublížil, který pátrá po motivech spolupráce s StB.

Jako bonus po přihlášení můžete letos získat plakátovou výstavu do svých škol Sliby vs. realita, která přibližuje podobu propagandy v komunistickém Československu. Přímo ve třídách můžete využít virtuální výstavu 1989: Rok zázraků, která pojednává o pádu komunismu. Získat můžete také metodickou příručku Nástroje normalizační moci a nebude chybět ani USB flash disk, který obsahuje přehled filmů a průvodce Krok za krokem moderními čs. dějinami.

Bedny komunismu

Prohlédněte si přímo ve Vaší třídě autentické dobové předměty z různých oblastí života v socialistickém Československu, do kterých se promítla dobová propaganda či šeď všedních dní. Zapůjčte si zdarma tematicky zaměřenou Bednu komunismu spolu s metodickým materiálem, aktivitou do hodiny a informačními texty o jednotlivých předmětech.

V neposlední řadě vám opět nabídneme online debaty s odborníky, pamětníky a dalšími zajímavými hosty k vybraným filmům, které si můžete pustit se svými žáky ve třídě. Jako každý rok, bude opět možnost pokládat našim hostům dotazy. Harmonogram online besed zveřejníme v průběhu října.

Přihlásit se 

Výuka s umělou inteligencí

Objevujte se svými žáky svět umělé inteligence


Vyzkoušejte naše nové aktivity do hodin využívající AI chatboty. A pokud je pro vás AI nové téma, nachystali jsme pro vás také manuál Krok za krokem k výuce s umělou inteligencí, díky kterému můžete začít zapojovat AI do výuky vlastním tempem.