Jak se můžete zapojit do Měsíce filmu na školách?

1.9.2015 / Příběhy bezpráví

Minulý týden jsme spustili přihlašování do jedenáctého ročníku Měsíce filmu na školách. Letos jsme se ho rozhodli věnovat okupaci Československa v srpnu 1968 a jejím následkům. Přihlašujte se do 6. října a vyberte si, jakým způsobem se zapojíte.

Film o okupaci a beseda s hostem

Vyberte si z naší nabídky dokumentárních filmů, které se týkají okupace Československa a jejích následků. Svým žákům můžete pustit dobové záběry z okupace (Filmový týdeník č. 35), z listopadové stávky vysokoškoláků (Deset bodů) nebo z pohřbu Jana Palacha (Ticho). Příběh Jana Palacha také můžete připomenout hraným filmem Hořící keř. Vybrat si můžete také dokument z roku 1998 Přerušené jaro – Srpen jako kladivo - archivní záběry ze srpna 1968 jsou v něm konfrontovány s názory tehdejších politických představitelů. Nejnovějším filmem v naší nabídce je krátký dokument U nás pomáhali taky, který v závěru upozorňuje na události, které proběhly na Krymu v roce 2014.

K filmu najděte také vhodného hosta – může to být pamětník okupace, historik nebo třeba filmař, který k vám do školy přijde s žáky o tématu debatovat. Beseda s hosty – především přímými účastníky událostí z dokumentů, jsou pro žáky vždy velice zajímavým setkáním. To koneckonců dokládají i jejich reakce:

„Rozhovor s pamětníkem mě velmi zaujal. Dozvěděla jsem se něco nového o životě v době, ve které vyrůstali moji rodiče a žili prarodiče. Zjistila jsem, že by si měl člověk některých věcí víc vážit. Obdivuji lidi, kteří v té době žili. Jsou to hrdinové! Neměli to štěstí jako my. Nemohli říct na veřejnosti nahlas, co si myslí. Neměli svobodu.“
(Denisa Janišová, ZŠ Litomyšl)

„Můj názor na čtvrteční besedu „Příběhy bezpráví“ je 100% kladný. Myslím, že každý nemá tu možnost mluvit s člověkem, který zažil to, co nám vyprávěl. A určitě si z toho, alespoň teda doufám, každý něco málo odnesl. Já osobně rozhodně taky. Na pana Stránského budu rozhodně dlouho vzpomínat, a to jen díky tomu, že byl tak ochotný nám o svém životě vyprávět.“
(Michael Jirsa, ZŠ Radotín)

Nevíte-li si rady s uspořádáním projekce a besedy, podívejte se do lekce Jak se dělá projekce s debatou.


Naše okupace

Víte, co se v srpnu 1968 dělo ve vaší obci a jaké u vás byly následky okupace? Vypátrejte společně s žáky váš příběh okupace! Najděte pamětníka či pamětníky, povídejte si s nimi a zaznamenejte jejich vzpomínky, hledejte v archivech nebo knihovnách materiály ze srpna 1968. Zpracovaný příběh sepište a představte u vás ve škole nebo v obci. Příběh nám také pošlete na adresu info@pribehybezpravi.cz a my ho vložíme k ostatním příběhům do Mapy Příběhů bezpráví.

Po regionálních příbězích jsme již úspěšně pátrali v loňském roce v projektu Naše revoluce. Studentka Žaneta Wudyová z Frýdlantu nám před rokem napsala: „Velmi se mi líbila myšlenka projektu. Nikdy mě nenapadlo zajímat se o sametovou revoluci přímo v našem městečku. Byla jsem velmi překvapená, co vše se tu odehrálo.“ A pátrání po lokálním příběhu revoluce se líbilo i učitelce Jaroslavě Ševčíkové ze Vsetína: „Připadalo nám to „akční“, zajímavé, motivovalo nás to k vlastní práci, pátrání a kontaktům s pamětníky, což bylo zajímavé.“

 

Film a beseda s hostem na libovolné téma

Pokud se vám letos nehodí téma okupace, vyberte si jakýkoliv film z naší nabídky filmů k československým moderním dějinám, naplánujte projekci a pozvěte hosta na besedu.

 

Přihlášku na Měsíc filmu na školách naleznete zde.