Nekrmte trolly! Věnujte se prevenci kyberšikany.

5.1.2015 / Mediální vzdělávání

Pro dnešní děti a mladé lidi je svět internetu a moderních technologií přirozeným prostředním, s nimiž jsou kromě výhod spojená také jistá rizika. Vydejte se společně se žáky po stopách moderátora BBC Richarda Bacona. Naučíte se rozpoznat projevy šikany na internetu a seznámíte se s pravidly, jak bezpečně kyberprostor užívat. 

K filmu Asociální síť jsme pro vás připravili 2 výukové aktivity, v nichž se děti seznámí s pojmem kyberšikany a s jejími jednotlivými projevy. Také s tím, jak je na sociálních sítích důležitá ochrana soukromí. Z testování aktivity Kyberprostor jako náměstí jasně vyplynulo, že žáci si po jejím absolvování uvědomují, že na sebe ve virtuálním prostoru řeknou více než ve skutečnosti. "Žáci si na hodinu přinesli informace, které o sobě na sociálních sítích uvádějí a vyvěsili je na nástěnku. Nejprve se u nich objevily vtipné komentáře, druhý den ale byla již nástěnka prázdná," uvádí učitelka Tereza Vodičková ze soukromé SOU a SOŠ Bean v Praze.

Pokud byste se tématu chtěli věnovat hlouběji, zkuste se žáky uskutečnit projekt, kdy starší studenti seznamují s prevencí na internetu své mladí spolužáky. Návod, jak projekt pojmout, najdete přímo v AV lekci mezi výukovými materiály.

K  mediálnímu vzdělávání doporučujeme další novinky AV lekce:
Show! – film Bohdana Bláhovce o dívčí kapele 5Angeles, který upozorňuje na vliv komerce na mladé dívky
Plážová bouře jako žádná jiná – popisuje útržkovitost a "objektivitu" televizního zpravodajství
Po čem holky touží – věnuje se vlivu médií na formování životních cílů a priorit mladého člověka