Připomeňte ve výuce Mezinárodní den Romů

5.4.2016 / JSNS

Na 8. dubna připadá Mezinárodní den Romů. Připomeňte tento den svým žákům například v hodinách občanské nauky nebo dějepisu, kdy můžete promítnout film o romském holocaustu. Podívejte se, jaké filmy máme k tématu v nabídce.

Jenica a Perla

S taneční skupinou Kesaj Čhave se probojovaly až do soutěže Slovensko má talent. Pak se ale obě romské dívky vrátily domů. Sedmnáctiletá Jenica, původem z Rumunska, v Paříži cílevědomě kráčí za snem stát se kadeřnicí a začlenit se do většinové společnosti. Její kamarádka Perla, která žije v osadě v podhůří Vysokých Tater, propadá na základní škole a ke „gádžům“ je nedůvěřivá. Svou budoucnost vidí každá jinak, při tanečním vystoupení však obě nachází to, co jim je společné. Jaké jim jejich okolí dává šance?

Já, moje romská rodina a Woody Allen

S ruční kamerou dokumentuje režisérka historii a hlavně současnost své romské rodiny, která přišla do Itálie koncem 60. let z Bosny. Řada jejích příbuzných stále kočuje v karavanech. Z nenávistných reakcí místních obyvatel a přístupu stáních úřadů je ale zřejmé, že tomuto nomádskému způsobu života v Evropě už odzvonilo. Úsměvný snímek nabízí pohled na romskou komunitu z netradičního úhlu pohledu – z jejího samého středu. Sama autorka pak vstupuje do děje v momentě, kdy ji rodina nutí se vdát. Jejím snem je ale stát se filmovou režisérkou.

Na divokém severu

Režisér David Vondráček zkoumá téma protiromských nepokojů na Šluknovsku komplexně, z různých úhlů pohledu. Zajímá ho historie Šluknovska od odsunu Němců po přistěhování prvních Romů. Nestranně oslovuje skupiny zainteresované ve sporu – zaměstnané Romy i ty, kteří pobírají sociální dávky, nespokojené sousedy a účastníky demonstrací, starousedlíky i nově přistěhované. Ukazuje, že problém je mnohem hlubší a že sahá za hranice etnického původu.

 

Ó, ty černý ptáčku

Na území Čech, Moravy a Slezska žilo na počátku druhé světové války na šest a půl tisíce Romů, v roce 1945 už jen několik set. V duchu nacistických nařízení o „potírání cikánského zlořádu“ byly na našem území zřízeny dva koncentrační tábory, v nichž byli příslušníci romské populace internováni. Existence těchto táborů a podmínky, ve kterých tu Romové žili, zůstávaly veřejnosti po desetiletí utajeny dílem i kvůli tomu, že zde jako dozorci působili čeští strážníci. Silné vzpomínky přeživších odkrývají další z hrůz holocaustu.

Výuka s umělou inteligencí

Objevujte se svými žáky svět umělé inteligence


Vyzkoušejte naše nové aktivity do hodin využívající AI chatboty. A pokud je pro vás AI nové téma, nachystali jsme pro vás také manuál Krok za krokem k výuce s umělou inteligencí, díky kterému můžete začít zapojovat AI do výuky vlastním tempem.