Debaty s novináři nebo trénink v MQ posilovně. Týdny mediálního vzdělávání 2020 skončily.

3.6.2020 / Mediální vzdělávání

S mottem Mediální gramotnost se vyplatí jsme odstartovali začátkem května čtvrtý ročník Týdnů mediálního vzdělávání, které jsou zaměřeny na zvyšování mediální gramotnosti a rozvoj kritického myšlení žáků základních a středních škol. Týdny mediálního vzdělávání právě končí, veškeré materiály a aktivity však na portálu JSNS.CZ zůstávají nadále k dispozici všem, kdo mají zájem zlepšit svou orientaci a znalosti ve světě médií.

V důsledku opatření proti šíření koronaviru nebylo možné pořádat každoroční návštěvy novinářů, debaty a mediálně-vzdělávací workshopy přímo ve školách. Proto jsme během několika málo přípravných týdnů po uzavření škol přizpůsobili veškeré plánované aktivity vzdálené výuce. Využít je tak kromě vyučujících a studentů mohli také rodiče. Vůbec poprvé měli možnost zapojit se i vyučující s žáky prvního stupně základních škol, pro které jsme připravili animovaný seriál V digitálním světě a výukové materiály umožňující dětem ve věku už od šesti let lépe porozumět digitálním médiím.

Tisíce žáků a studentů z celé České republiky během května absolvovaly trénink v e-posilovně mediální gramotnosti, sledovaly debaty s novináři, měly možnost pokládat jim živě v online chatu otázky a pracovaly na doprovodných aktivitách a projektech k výukovým videím. „Nejvíce využívaným materiálem se stala e-cvičebnice ´MQposilovna´, určená žákům osmých a devátých tříd základních škol a středoškolákům, kterou vyplňují zcela samostatně a mohou si vybrat ze dvou verzí obtížnosti – základní trénink pro začátečníky nebo kruhový trénink pro pokročilé,“ uvádí Sandra Telenská, koordinátorka Týdnů mediálního vzdělávání a doplňuje: „Velký ohlas zaznamenaly také dlouho chybějící materiály pro mladší žáky z prvního stupně základních škol - seriál ´V digitálním světě´ – a série tří krátkých zábavných výukových spotů ´Mediální gramotnost se vyplatí´, dovádějících některá rizika online prostředí až do absurdna. Těší nás také trvající zájem o cyklus vzdělávacích videí s youtuberem Kovym, který jsme publikovali už v loňském roce.“

„I přesto, že se mediálním vzděláváním zabývá rok od roku stále více subjektů a organizací, svědčí o poptávce po materiálech v této oblasti i rychlost, s jakou byly rozebrány balíčky s bonusovými materiály, obsahující např. metodické příručky, publikace nebo plakáty k pověšení do třídy. Nabízeli jsme je prvním sto dvaceti zapojeným vyučujícícím a byly všechny distribuovány už během prvních tří dnů po zahájení Týdnů,“ dodává Sandra Telenská.

I když letoční ročník Týdnů mediálního vzdělávání již skončil, veškeré materiály jsou stále dostupné na JSNS.CZ/tmv. Náš portál JSNS.CZ je až do konce června dostupný všem vyučujícím i rodičům zcela zdarma. 

Výuka s umělou inteligencí

Objevujte se svými žáky svět umělé inteligence


Vyzkoušejte naše nové aktivity do hodin využívající AI chatboty. A pokud je pro vás AI nové téma, nachystali jsme pro vás také manuál Krok za krokem k výuce s umělou inteligencí, díky kterému můžete začít zapojovat AI do výuky vlastním tempem.