Vyberte si z letošní nabídky filmů pro školy festivalu Jeden svět

14.5.2021 / Festival Jeden svět - projekce pro školy

Již od do 10. května do 6. června je pro vyučující, žáky a studenty, zpřístupněna nabídka školních filmů festivalu Jeden svět. Jelikož nepříznívá situace nám nedovoluje uspořádat festival, tak jak jsme zvyklí, připravili jsme pro Vás věškeré dokumentární filmy online na portálu JSNS.CZ, tak abyste se s žáky a studenty na ně mohli podívat v online i offline výuce. 

Pokud si děláte starosti, že nebudete mít v hodině dostatek času na zhlédnutí celého filmu nebo byste jej potřebovali zadat za domácí úkol, využijte naší praktickou pomůcku, díky níž můžete svým žákům zpřístupnit konkrétní film na čtrnáct dnů. Možnost Zpřístupnit žákům najdete po přihlášení a otevření stránky s vybranou audiovizuální lekcí, vpravo vedle přehrávače. Podívejte se na videonávod, jak na to.

Pro mladší základních škol jsme vybrali dokumentární filmy s ohledem na jejich věk. Jsou opatřeny českým dabingem a u každého dokumentárního filmu naleznete aktivity, informační texty a další doprovodné materiály a tipy, jak s tématy filmů pracovat v online i offline hodinách.

První film, spadající do tematického okruhu sociální problematika, nese název Máme doma cirkus. Hlavní hrdinka filmu Romy pochází z cirkusové rodiny a když musí se svou rodinou vyrazit na další štaci, snaží se vymyslet způsob, jak se svou třídou zůstat v kontaktu i dálku. Film se tedy zabývá aktuálními problémy, které způsobila epidemie koronaviru, a to jaké dopady na nás má  odloučení od našich nejbližších. Ve filmu Rádio Felix se žáci seznámi s pojmem porucha autistického spektra. Felix, pro kterého je obtížné zapojit se do aktivit svých vrstevníků, našel však způsob, jak lépe zpracovávat svoje pocity a zážitky. Proměňuje dění z každého dne ve své vlastní rozhlasové vysílání.

Pro starší žáky základních škol a studenty středních škol jsme připravili celkem čtyři dokumentární filmy, ke kterým jsou vypracovány aktivity, informační texty a další doprovodné materiály a tipy, jak s nimi následně pracovat. 

Dokumentární film Manželství se sleduje vztah Zdenky a Tabiše, kteří se potkali při hraní počítačové hry FarmVille a pět let žili svůj vztah především online. Zaměříme se tedy i na aktuální problém života v izolaci a zvládání vztahů na dálku. Nedovolte, aby se to stalo spadá do tematického okruhu sociální tematiky a zabývá se domácím násilím. Žáci a studenti uvidí příběhy tři silných žen, které se rozhodly prolomit bariéru a veřejně promluvit o svých zkušenostech. 

Zdenka a Tabiš z filmu Manželství

I s ohledem na aktuální události by Vás spolu s žáky a studenty mohl zajímat film My jsme Rusko, který se zabývá volbami v roce 2018 a Putinovým nejhlasitějším odpůrcem Alexejem Navalném, jehož podporuje převážně mladá generace. Desítky tisíc lidí po celé zemi volají po změně. Na každého, kdo se rozhodne Navalného veřejně podpořit, však čeká bariéra předsudků tradiční společnosti následovaná tvrdou silou státního bezpečnostního aparátu. Policejní šikana a zadržování studentů se stávají syrovou připomínkou represivní moci. Ale také zásadní zkouškou vytrvalosti těch, kteří usilují o demokratičtější a svobodnější Rusko. Sledujte se svými studenty 19. května od 10 hodin online debatu, která se bude vztahovat právě k tomuto filmu. 

Sledovat debatu

V neposlední řadě nabízíme také dokumentární film Čínský umělec v exilu, který vypráví o umělci jménem Badiucaa. Ten kvůli své umělecké činnosti, kritické k tamní vládě, musel z komunistické Číny uprchnout. Musí si dávat dobrý pozor, aby o sobě neprozradil příliš a čínská vláda ho nemohla vypátrat. Kdyby k tomu došlo, hrozil by jemu i jeho rodině tvrdý trest. 

Ke každému filmu pro starší žáky a studenty jsme připravili online debaty s odborníky nebo přímo s filmovými tvůrci a tvůrkyněmi, ale i další zajímavé besedy, přednášky a panelové diskuze z oblasti vzdělávání. Ty můžete zhlédnout i ze záznamu na JSNS.CZ/projekty/jeden-svet/online-debaty-a-besedy.

Výuka s umělou inteligencí

Objevujte se svými žáky svět umělé inteligence


Vyzkoušejte naše nové aktivity do hodin využívající AI chatboty. A pokud je pro vás AI nové téma, nachystali jsme pro vás také manuál Krok za krokem k výuce s umělou inteligencí, díky kterému můžete začít zapojovat AI do výuky vlastním tempem.