Přehled aktualizací u lekcí k mediálnímu vzdělávání 

13.3.2024 / Mediální vzdělávání

Dokumentárních snímků a spotů k mediálnímu vzdělávání najdete na našem portále už přes 80. Jejich obsah i náplň aktivit neustále aktualizujeme. Máte některá PDF stažená ve svém počítači? Doporučujeme je čas od času porovnat s online verzí, aby vám neunikly nové informace. O aktualizacích dáváme taky pravidelně vědět v našich newsletterech, například v Bulletinu mediálního vzdělávání. Přihlaste se k jeho odběru, ať vám neuteče žádná novinka. Níže nabízíme přehled nejauktálnějších aktualizací u lekcí k mediálnímu vzdělávání.  

Sociální sítě, hry a internet

Stále oblíbenou sociální sítí u dětí i dospívajících je YouTube. Na ní poznal slávu, ale i projevy nenávisti mladý youtuber Zachy. Jeho příběh mapuje lekce Děti online (Zachy), u které jsme nyní aktualizovali sadu otázek a odpovědí a připravili novou aktivitu s názvem Můj čas online (vhodná pro žáky od 10 let). Jejím prostřednictvím se třída zapojuje do dialogů z filmu a zkoumá fenomén youtuberství z různých perspektiv.   

Aktualizací prošla i lekce Jak jsem vyhrál. Ta je postavena na třech příbězích vyprávěných ústy hrdinů ze světa videoher. Můžete díky ní s žáky reflektovat, jak hraní her ovlivňuje mezilidské vztahy a každodenní život a že hraní her může být přínosné i škodlivé. V nové aktivitě Být někým jiným (vhodná od 12 let) se žáci snaží vžít do postav, které vidí ve filmu. Následně diskutují o hranici mezi zdravým přístupem k hraní a závislostí. 

První věcí, kterou Annegiene po probuzení udělá, je zkontrolování počtu lajků jejího nového instagramového příspěvku. Své rodiče během snídaně moc nevnímá a s potěšením sleduje, jak jí přibývají ohlasy na nové fotky. Co ale opravdové vztahy a přátelství? Jaký vliv mohou mít příspěvky influencerů na jejich sledující? Zařaďte lekci Holka z Instagramu do výuky, nyní i s novou aktivitou Očima influencera

Otázky a odpovědi, titulky pro neslyšící, aktuální situace

Upravené sady Otázek a odpovědí najdete nově například u lekcí Příběh šikany a Lepší profil. Abychom práci (nejen) v mediálním vzdělávání usnadnili i širšímu publiku, opatřili jsme titulky pro neslyšící naše lekce Co si myslíme, že si myslí odborníci (a jak se pleteme) a Proč a jak tiká TikTok

Velkou roli v současném konfliktu v Ukrajině hraje ruská propaganda. K aktuální situaci jsme vydali novou aktivitu k lekci 2022: Ruská informační válka, která vede žáky k pochopení nástrojů propagandy a způsobů, jakým využívá příběh k manipulaci. Žáci se v aktivitě Jak se válka vypráví seznámí s hlavními narativy ruské propagandy a způsoby, kterými cílí na obyvatele západních zemí. 

Výuka s umělou inteligencí

Objevujte se svými žáky svět umělé inteligence


Vyzkoušejte naše nové aktivity do hodin využívající AI chatboty. A pokud je pro vás AI nové téma, nachystali jsme pro vás také manuál Krok za krokem k výuce s umělou inteligencí, díky kterému můžete začít zapojovat AI do výuky vlastním tempem.