Školní rok je téměř za námi – přichází čas objevování filmů

12.6.2024 / JSNS

Uteklo to jako voda, další školní rok je téměř za námi! Pokud v jeho tempu nestíháte vybírat filmy, najděte si čas na rozšiřování obzorů o prázdninách. Vybrali jsme z našeho portálu několik filmů, které se hodí na letní měsíce (a které nejspíš neznáte). Prozkoumávají vztahy ke zvířatům, k životnímu prostředí a ke svému regionu, vztahy mezi generacemi a mezi lidmi z různých prostředí. Pokud vás některý zaujme, nemusíte čekat na prázdniny, pusťte ho třeba ve volných hodinách koncem června.  

Příběhy dětí ze světa 

Chov holubů má ve vesnici v Ázerbájdžánu, kde dvanáctiletý Reshat žije, dlouhou tradici, která se předává z generace na generaci. Ptačí kluk se učí respektu a laskavosti ke zvířatům, která mu na oplátku pomáhají naučit se leccos o sobě samém. Podobný příběh se odehrává na dublinském předměstí Clondalkin, kde vznikl silný snímek Kovbojové z předměstí o mladých lidech, kteří hledají únik z nepříliš optimistické reality mezi divokými koňmi. 

Jenica a Perla jsou dvě Romky, kamarádky z taneční skupiny Kesaj Čhave. Jejich životní cesty a cíle se liší: Jenica původem z Rumunska si jde v Paříži za snem stát se kadeřnicí, Perla žije v osadě v podhůří Vysokých Tater a ve škole se jí nedaří. Při tanci ovšem nacházejí to, co mají společné.  

Napříč generacemi  

Chtějí změnit sebe, své návyky, ale i svou čtvrť, chtějí, aby se i sousedé zamysleli nad konzumním způsobem života. Snímek Nový svět sleduje punkové aktivity mladých Estonců, kteří pořádají koncerty, pouliční trhy a bazary, happeningy. Jejich iniciativa pozitivně ovlivňuje a inspiruje řadu dalších lidí. Podněcuje k zamyšlení nad občanskou angažovaností a zodpovědným přístupem ke svému okolí i k planetě.  

Život ve fotografiích se soustředí na Miriam Weissenstein, jejího vnuka Bena a na jejich společnou snahu zachovat fotografický ateliér, ve kterém manžel Miriam nashromáždil přes milion negativů zachycujících proměny života v Izraeli během 20. století. Jejich příběh citlivě ukazuje, že ani dvougenerační rozdíl a časté neshody nejsou překážkou hlubokého a láskyplného vztahu

Za hranicemi dokumentu 

Víte, že na portále máme i jiné formáty než je dokumentární film? Třeba adaptaci absurdní divadelní hry Vernisáž, kterou napsal Václav Havel v 70. letech v reakci na vznik nové společenské vrstvy maloměšťáků v tehdejším Československu. Zachycuje střet lidských duševních hodnot s vyprázdněným světem materialismu beze smyslu. 

Pokud všechny zmíněné filmy znáte, tak (kromě toho, že máte náš obdiv) můžete prozkoumat nabídku lekcí, kde lze mezi více než čtyřmi sty filmy vyhledávat podle okruhů a témat, která vás zajímají.