27.1. Mezinárodní den obětí památky holocaustu

20.1.2015 / Příběhy bezpráví

„Můj syn plakal, že má hlad. Náhodou jsem tam viděla kousek chleba, tak jsem mu ho dala. Já jsem kradla. Nezapomenu na to! “, tak vzpomíná na koncentrační tábor Alice Herz Sommerová, jedna z hrdinek filmu Sedm světel. Připomeňte si s svými žáky 70. výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi projekcí některého z tématických filmů.

Od roku 2005 si připomínáme 27. leden jako Mezinárodní den památky obětí holocaustu. V ten den v roce 1945 osvobodila armáda tehdejšího Sovětského svazu největší nacistický koncentrační tábor v polské Osvětimi. Oficiálně se k připomínce dne holocaustu přihlásila již řada zemí světa, včetně České republiky.

V sekci 2. světová válka a holocaust najdete šest filmů vhodných do výuky, včetně zpracovaných aktivit.

 

Sedm světel / Olga Sommerová / Česká republika / 2008 / 57 min.
Mimořádně citlivý dokument představuje stopětiletou klavíristku Alici Herz-Sommerovou a dalších pět pamětnic židovského původu. Jejich osobní vzpomínky, fotky i archivní záběry nás vracejí do doby druhé světové války. Ženy vyprávějí o svém dětství a rodinných tradicích, do kterých náhle vstoupila válka.

 

Eugéniové / Pavel Štingl / Česká republika / 2013 / 76 min. / NOVÝ FILM V NABÍDCE
Když se lidstvo s rozšiřujícím se poznáním o původu člověka začalo zříkat boha, přišli vědci s novým termínem: eugenika. Tento směr měl zkoumat metody vedoucí k dosažení co nejlepšího genetického fondu člověka. Nadšení zastánci věřili, že můžou spasit lidstvo a vylepšit svět.

 

Hitler, Stalin a já / Helena Třeštíková / Česká republika / 2001 / 56 min.
Životní příběh Hedy Blochové je výmluvnou ukázkou, jak zásadním způsobem ovlivnily dva totalitní režimy 20. století osudy mnoha obyvatel Evropy. Paní Heda se narodila v židovské rodině spoluzakladatele známé pražské továrny Koh-i-noor. Provdala se za doktora práv Rudolfa Margolia. Brzy poté byli oba i s Hedinou rodinou odvezeni do ghetta v Lodži, odkud byli deportováni do Osvětimi.

 

Nebe nad Evropou / Helena Třeštíková / Česká republika / 2003 / 56 min.
Za druhé světové války statečně bojovali za svou zemi. Komunistický režim je za to poté nekompromisně potrestal. Gen. František Peřina, prof. Jan Wiener a gen. František Fajtl patřili mezi řadu českých letců, kterým se po nacistické okupaci Československa podařilo odjet do Anglie, kde ve službách Britského královského letectva bojovali proti nacistům.

 

O zlém snu / Pavel Štingl / Česká republika / 2000 / 49 min. / VHODNÉ PRO ZŠ
Malá Eva měla panenku Haničku a brávala ji s sebou k babičce na oslavy svátku chanuka. Psala se 40. léta a nad Evropou se stahovala těžká mračna. Eva tehdy ještě netušila, že v následujících letech ztratí nejenom Haničku, ale i oba rodiče. Dokumentární film Pavla Štingla zprostředkovává životní příběh Evy Erbenové, ženy, jejíž osud tragicky poznamenal holocaust.

 

Ó, ty černý ptáčku / Břetislav Rychlík / Česká republika / 1997 / 59 min.
Na území Čech, Moravy a Slezska žilo na počátku druhé světové války na šest a půl tisíce Romů, v roce 1945 už jen několik set. V duchu nacistických nařízení o „potírání cikánského zlořádu“ byly na našem území zřízeny dva koncentrační tábory, v nichž byli příslušníci romské populace internováni.

 

Výuka s umělou inteligencí

Objevujte se svými žáky svět umělé inteligence


Vyzkoušejte naše nové aktivity do hodin využívající AI chatboty. A pokud je pro vás AI nové téma, nachystali jsme pro vás také manuál Krok za krokem k výuce s umělou inteligencí, díky kterému můžete začít zapojovat AI do výuky vlastním tempem.