Na portálu máme už 200 lekcí! Vyzkoušejte nové

15.2.2016 / JSNS

Jubilejní 200. audiovizuální lekcí na portálu jsns.cz se stala Lotte, srdce pro bezdomovce pro výuku němčiny. Podívejte se ale i na další nové lekce, přinášíme několik zajímavých tipů!

KYBERSENIOŘI

Shura (88) je vitální seniorka, která točí vtipná domácí videa o vaření a věší je na YouTube. Senior Ellard (89) si oblíbil skypování se svou dcerou a občas si s někým zalaškuje na chatu na Facebooku. Ještě před pár měsíci při tom žádný ze současných pojmů virtuální sítě neznali a počítač dokázali maximálně vypnout a zapnout. K novému know-how, které jejich život často obrátilo naruby, jim dopomohli studenti středních škol zapojení do projektu Kybersenioři.

Zadrž dech

Zadržování dechu je oblíbená dětská hra. Pro některé z dětí se ale může stát nutností. Jako třeba pro chlapce, jehož máma doma po příchodu ze školy kouří. Pointa spotu upozorňujícího na pasivní kouření, ve které malý kluk v různých situacích trénuje, jak dlouho vydrží bez dechu, říká „kdyby si děti mohly vybrat, nekouřily by“.

 

Bombardování v Sýrii pozpátku

Válečný konflikt v Sýrii se stále nepodařilo ukončit a oběťmi bombardování se bohužel stávají i civilisté včetně dětí. V bojiště se tak může proměnit i dětské hřiště. Krátký spot pomocí zpětného chodu zdůrazňuje, že tamním civilním obětem již život nevrátíme, ale můžeme změnit, jak válka v Sýrii skončí.

 

Ztracená duše národa - Ztráta důstojnosti

Během let 1949–1950 byla odstraněna polovina důstojnického sboru Československé armády. Tisíce vojáků byly uvězněny, několik desítek popraveno. Dokumentární snímek Olgy Sommerové přibližuje osudy plukovníka Luboše Hrušky a  generálmajora Miroslava Káchy, kteří byli komunistickým režimem na dlouhá léta uvězněni.

 

 

Komiks

„Ty snad koukáš celý den na televizi,“ zařve na svého syna otec po příchodu z práce a uhodí ho takovou silou, až chlapec spadne na zem. Zanedlouho mu típne cigaretu o tvář, mrští s ním o zeď a začne ho škrtit. Chlapec ale stále žije. Je totiž animovaný. Skutečné děti ovšem podobné chování agresivních otců nemusejí přežít.

 

 

Giovanni, první klučičí akvabela

Desetiletý Giovanni má neobvyklý sen. Chce být prvním chlapcem, který se zúčastní mistrovství Holandska v synchronizovaném plavání. Při pohledu na bezchybné výkony zkušených akvabel je mu ale jasné, že bez tvrdého tréninku se jim nemá šanci vyrovnat. Do závěrečné zkoušky mu zbývají jen čtyři týdny, a tak trénuje v každé volné chvíli. I když se mu spolužáci posmívají, že jde o výhradně holčičí sport, ani na chvilku nezauvažuje, že by se svého snu vzdal.

Výuka s umělou inteligencí

Objevujte se svými žáky svět umělé inteligence


Vyzkoušejte naše nové aktivity do hodin využívající AI chatboty. A pokud je pro vás AI nové téma, nachystali jsme pro vás také manuál Krok za krokem k výuce s umělou inteligencí, díky kterému můžete začít zapojovat AI do výuky vlastním tempem.