Studio JSNS: Studenti a žáci, ptejte se!

22.3.2022 / JSNS

Již 25. března jsme spustili pravidelné živé vysílání pro školy, které je určené studentům středních škol a žákům 2. stupně základních škol. První vysílání Studia JSNS s podtitulem Měsíc války na Ukrajině se zaměřilo primárně na aktuální situaci, a to s analytikem Bezpečnostního centra Evropské hodnoty Davidem Stulíkem. V dalších vysíláních se zaměříme na téma humanitární pomoci na Ukrajině, na ruskou informační válku, na lidi, kteří před válkou utíkají, a také na psychologické aspekty války. 

Žáci a studenti mohou během vysílání klást otázky přímo odborníkům. Živé vysílání je možné sledovat na webovém portálu JSNS.CZ nebo na Facebooku JSNS.

Válka na Ukrajině je nyní všudypřítomná a dopadá tak i na studenty. „Žáci základních a středních škol jsou, stejně jako starší lidé, znejistělí, mají obavy a strach, cítí zlobu, vztek i beznaděj, chtějí pomoci. A napadá je nespočet otázek. Považujeme za důležité dát jim možnost hledat spolu s pozvanými odborníky odpovědi na tyto otázky,” říká Karel Strachota, ředitel vzdělávacího programu JSNS.

Pravidelné vysílání 

Živé vysílání připravujeme na každý pátek, vždy od 10 do 10:45 hodin tak, aby se vešlo do jedné vyučovací hodiny. V pátek 1. dubna přiblíží ředitel společnosti Člověk v tísni Šimon Pánek žákům a studentům fungování humanitární pomoci.

Foto: ČTK/ Ondřej Deml

 

Pustit živé vysílání k humanitární pomoci

 

O týden později, 8. dubna, bude Josef Pazderka, šéfredaktor serveru Aktuálně.cz, odpovídat na otázky ohledně ruské informační války. V pátek 22. dubna se spolu s odborníkem zaměří na téma ukrajinských válečných uprchlíků, jak je možné těmto lidem pomoci a jak k nim přistupovat. Série živých vysílání ohledně ruské invaze bude zakončena tématem psychologického aspektu války a zaměřena na to, jakým způsobem mohou mladí lidé tuto situaci vnímat

Měsíc války na Ukrajině

Již nyní se můžete podívat na záznam z prvního vysílání s podtitulem Měsíc války na Ukrajině, jehož hostem byl analytik Bezpečnostního centra Evropské hodnoty David Stulík. Žáci a studenti se aktivně ptali na aktuální situaci, na očekávaný vývoj války, ale také na míru nebezpečí hrozící například České republice. 

 

Materiály do výuky  

Již krátce po vypuknutí ruské invaze na Ukrajinu jsme připravili pro vyučující souhrnné materiály využitelné ve výuce. Na webových stránkách naleznou vyučující a další zájemci vybrané lekce k tématu, které se věnují například současné ruské propagandě, dezinformacím a mediálním manipulacím nebo tolik aktuálnímu tématu uprchlíků. Nabízíme také přehled a metodický materiál pro situace, ve kterých se vyučující setkávají s obavami žáků a náročnými životními situacemi. Studenti mohou také zhlédnout záznam z debaty Týden války na Ukrajině: Co se děje a proč?, která proběhla 4. března.   

STUDIO JSNS

Výuka s umělou inteligencí

Objevujte se svými žáky svět umělé inteligence


Vyzkoušejte naše nové aktivity do hodin využívající AI chatboty. A pokud je pro vás AI nové téma, nachystali jsme pro vás také manuál Krok za krokem k výuce s umělou inteligencí, díky kterému můžete začít zapojovat AI do výuky vlastním tempem.