Přihlaste se do Týdnů mediálního vzdělávání: registrace je otevřená do 17. června

31.5.2022 / Mediální vzdělávání

Letošní Týdny mediálního vzdělávání (TMV 2022) už jsou v plném proudu. Od 9. června už se do nich přihlásilo přes 130 vyučujících a škol. Jejich přesný počet i přehled najdete v naší mapě zapojených škol. Letošní TMV přináší nejen řadu nových lekcí a výukových materiálů, ale také balíček pro pedagogy se zajímavými dárky nebo možnost přihlásit se na speciální vzdělávací seminář. Registrace do Týdnů mediálního vzdělávání je otevřená do 17. června 2022

První novinkou letošních Týdnů mediálního vzdělávání jsou online kurzy mediálního vzdělávání, ve kterých žáky a studenty provede pěti tématy spojených s mediální gramotností populární youtuber Janek Rubeš. Všech pět kurzů, tj. dezinformace, kyberbezpečí, zpravodajství, sociální bubliny a reklama a marketing, je na sobě obsahově nezávislých, lze je tedy procházet v libovolném pořadí. Absolvovat můžete pouze jeden nebo všech pět. Kurzy se hodí jak do prezenční, tak do distanční výuky, využijete je ve vlastní i suplované hodině. Nechybí ani přehledně zpracované metodika. Součástí kurzů je také krátká bonusová hra k dezinformacím. Kurzy vznikly ve spolupráci se společností Educasoft. 

O médiích zábavně a skrz vlastní tvorbu

Abychom se orientovali v množství každodenních zpráv, je dobré také porozumět tomu, jak takové zprávy vznikají. Právě proto jsme pro žáky 2. stupně základních škol připravili tři nové audiovizuální lekce série O médiích. Ty jasnou a zábavnou formou představují základy fungování médií. Žáci se v nich seznámí se zpravodajskými hodnotami, pojmem fake news i složitějšími termíny jako jsou kognitivní zkreslení (bias) a předsudky. Lekce vznikly díky podpoře Bakala Foundation a doprovázejí je také tři interaktivní kvízy.

Brožura a lekce Hledá se novinář

Pojmy spojené s tvorbou mediálního obsahu a novinářskou prací můžete žákům také představit skrze samostatnou praxi. Pro tento účel jsme pro vás vydali brožuru Hledá se novinářdíky které se žurnalisty mohou stát na určitý čas i vaši žáci a studenti. Díky metodě learning by doing se ocitnou v kůži novinářů a naučí se poznávat žánry novinářské praxe. V pěti kapitolách pojatých formou komiksu se dozví rady a tipy, jak natočit vlastní televizní reportáž, napsat novinový článek, natočit živý vstup, vést rozhovor nebo vytvořit vzdělávací video. Brožuru si u nás můžete objednat zdarma, a to i ve více výtiscích pro celé týmy. 

Vzdělávací seminář, dárkový balíček i debata s novináři

Pro všechny zapojené pedagogy pořádáme 16. června speciální vzdělávací seminář s výjimečnými hosty – autorkou knihy Hry, sítě, porno Michaelou Slussareff a novinářem Ondřejem Kundrou. U příležitosti zakončení TMV budeme mít společně možnost nejen se osobně potkat, ale i sdílet zkušenosti a symbolicky uzavřít letošní školní rok. Seminář se koná v Praze.

Přihlásit se na seminář

V rámci Týdnů mediálního vzdělávání nabízíme vyučujícím i tištěné výukové materiály – můžete je využít v pravidelné výuce, během projektových dnů nebo třeba jako inspiraci na domácí úkoly. Balíček posíláme poštou po celé republice a je zdarma.

Práce válečného zpravodaje

Jaké to je, odjet reportovat o válce? Kde zpravodajové spí? A spí vůbec? A co jedí? A jak se vyrovnávají s příběhy lidí, o kterých podávají obraz do českých médií? V debatě na téma Práce válečného zpravodaje, kterou jsme vysílali živě ze ZŠ Kunratice, si o tom během Týdnů mediálního vzdělávání povídala moderátorka Nora Fridrichová s Ivanou Svobodovou z týdeníku Respekt, L'ubomírem Smatanou z Radiožurnálu a Jakubem Plíhalem z Aktuálně.cz.

Podívat se na další fotografie z debaty