Obohaťte svoje hodiny angličtiny o výuku s dokumentárním filmem

22.11.2022 / Mediální vzdělávání / JSNS

Chtěli byste využít výuku s dokumentárními filmy i ve svých hodinách anglického jazyka? Propojte témata týkající se aktuálního dění ve světě a života mladých lidí s hodinou angličtiny. Výuka s dokumentárním filmem pomáhá v hodinách otevřít diskuzi na různorodá témata, žáci a studenti se díky následné debatě učí vzájemně naslouchat názorům svých spolužáků. Zároveň si procvičí konverzaci či slovíčka. Vyzkoušet můžete také připravené aktivity specificky pro výuku anglického jazyka.

Na našem portálu je v současné době registrováno přes 3500 vyučujících cizích jazyků, velká většina angličtinářů. Nabídku našich lekcí proto pravidelně rozšiřujeme právě i o lekce, které využijete v hodinách anglického jazyka.

Silné příběhy dokumentárních filmů, na kterých jsou lekce založeny a ve kterých navíc často vystupují děti a mladí lidé, žáky a studenty zaujmou. Obrátí jejich pozornost k důležitým, a přitom mnohdy opomíjeným tématům. Zároveň budou přirozeně rozvíjet svoji slovní zásobu a schopnost konverzace v cizím jazyce. 

Lekce k výuce angličtiny

Nabídka lekcí je opravdu široká, využijete ji tedy nejen v angličtině, ale i napříč dalšími předměty. S pomocí filmů můžete otevřít témata týkající se moderních československých dějin (1989: From the diary of Ivana A.), klimatické změny (novinka Lifestyle Pioneers, Just Eat It nebo Lowland Kids) nebo mediálního vzdělávání (Trolling America, Cyber-Seniors, Device Free Dinner).

Aktuální novinkou mezi lekcemi do hodin angličtiny jsou i dvě nové lekce určené právě k rozvoji mediální gramotnosti ze série About the Media: In the world of fake news a What makes news, news?. Vznikly i díky podnětu vás, vyučujících, které trápí nedostatek času pro zařazení mediálního vzdělávání do výuky. Vaši žáci a studenti se díky těmto dvěma novým lekcím seznámí s prací novinářů a naučí se k médiím přistupovat zdravě kriticky.