Vítáme vás ve školním roce 2023/2024. Co pro vás připravujeme?

31.8.2023 / JSNS

Po letních prázdninách se opět vracíme zpátky do budov škol. Věříme, že i vy jste si zasloužený odpočinek užili. Plánujete, co se svými žáky či studenty během školního roku podniknout a jaké dovednosti u nich rozvíjet? Láká vás zapojit do svých hodin nová témata nebo svou výuku obohatit o výuku s dokumentárním filmem? Potřebujete otevřít třeba i nelehká témata a prohloubit vztahy ve třídě? Podívejte se na přehled našich tradičních i nových projektů a aktivit, které pro vás chystáme pro nadcházející školní rok.

Již nyní se můžete přihlašovat do 19. ročníku Měsíce filmu na školách, který proběhne v listopadu. Letošní téma je inspirováno zcela novým snímkem s názvem 1989: Chceme dýchat zaměřujícím se na tzv. závadovou mládež, která chce žít svobodně, v souladu se svými ideály. Příběhy závadové mládeže spolu s předrevoluční atmosférou v severních Čechách blíže přiblíží plakátová výstava. U příležitosti 55letého výročí okupace Československa jsme do nabídky zařadili i bonusy reflektující události roku 1968. Bonusovým snímkem letošního ročníku je Invaze 1968. Ruský pohled představující unikátní perspektivu "druhé strany". Zapojení vyučující dále obdrží aktualizovanou metodickou příručku přibližující motivy a rysy současné ruské propagandy. 

Přihlásit se

Vzdělávání vyučujících

Aktuálně se můžete také hlásit do našich seminářů na různá témata či celoročních kurzů mediálního vzdělávání. Všechny naše semináře či kurzy jsou zaměřené primárně na praktické využití dokumentárních filmů, spotů a dalších materiálů v hodinách. Ukážeme vám, jak je jednoduše zařadit do výuky a praktické tipy pro práci s filmem či přípravu projektů. Semináře i kurzy doporučujeme nejen vyučujícím, ale také metodikům prevence, knihovníkům či dalším pracovníkům s mládeží. Termíny i témata seminářů a webinářů, které pro vás pořádáme zdarma, neustále rozšiřujeme.  

Podívat se na nabídku seminářů  

Chcete-li se rozvoji mediální gramotnosti svých žáků a studentů věnovat více nebo hledáte odvahu a inspiraci, jak zařadit mediální výchovu do svých hodin, podívejte se na tipy do mediálního vzdělávání na školní rok 2023/2024, a to včetně tipů od vyučujících z praxe. Zároveň připomínáme termín 5. prosince, kdy pořádáme mediálněvzdělávací konferenci na téma Jak na dezinformace? v Centru současného umění DOX v Praze.

Podpora aktivních mladých lidí 

Už nyní můžete také rozhodovat v online hlasování veřejnosti o vítěze Ceny Gratias Tibi. O váš hlas usiluje devět projektů. Vítěze vyhlásíme v rámci slavnostního předávání Ceny Gratias Tibi, které se uskuteční 26. září v pražském divadle Vzlet.

Hlasovat v Ceně Gratias Tibi

Stejné příběhy, jiná jména: kampaň za lidská práva

Do svých diářů si nezapomeňte zapsat datum 23. října. V ten den spustíme registrace do již druhého ročníku naší lidskoprávní kampaně Stejné příběhy, jiná jména, která bude probíhat u příležitosti Dne lidských práv v prosinci 2023. Nabídka kampaně jistě zaujme vyučující občanské výchovy, základů společenských věd, dějepisu, zeměpisu i výtvarné výchovy. Chystáme pro vás nové AV lekce s lidskoprávní tematikou: Až vyrostu, Exit - Dát extremismu sbohem, Jak jsem se stala partyzánkou. V prosinci se začátkem kampaně zveřejníme také lekce Mladí Rusové na útěku a Překonat temnotu a novou lekci k podcastové sérii Stejné příběhy, jiná jména. Těšit se můžete také na projektové aktivity pro žáky 2. stupně ZŠ a SŠ či inspiraci projektem Z místa, kde žijeme.

Co dalšího chystáme v roce 2023/2024? 

Měsíc říjen je označován za měsíc kybernetické bezpečnosti. U jeho příležitosti zveřejníme další díl naší úspěšné výukové hry DigiStories. V prvním díle hry jste měli možnost vyzkoušet si v roli dívky Nely, jak může vypadat kyberšikana, tentokrát si budete moci zahrát za postavu chlapce Alexe. Hra i návazná lekce DigiStories: Alex se budou věnovat především tématu zdravých návyků v digitálním prostředí

Ve stejném období uveřejníme také zcela nový okruh, kterým budou lekce zaměřené na prohlubování finanční gramotnosti. Jeho součástí bude pět zbrusu nových lekcí.  

V druhém pololetí školního roku vás čekají již tradiční akce JSNS jako je festival Jeden svět a jeho školní projekce, oslavy Dne Země nebo jarní Týdny mediálního vzdělávání. Po celý rok si u nás také můžete objednat ukázkovou hodinu, kterou u vás na škole rádi zrealizuje zdarma s filmem přímo podle vašich potřeb. Lektory ukázkových hodin jsou proškolení vyučující, kteří mají s využitím dokumentárních filmů v hodinách vlastní dlouhodobé zkušenosti. 

Chcete mít přehled o všech aktuálních informacích z JSNS? Přihlaste se k odběru našich newsletterů nebo sledujte Facebook JSNS.