Prohlédněte si nejsledovanější filmy roku 2015

6.1.2016 / JSNS

S novým rokem jsme si udělali bilanci nejsledovanějších snímků na jsns.cz. Podívejte se, které filmy jste si pouštěli loni nejčastěji.

1. O zlém snu

Dokumentární film Pavla Štingla zprostředkovává životní příběh Evy Erbenové, ženy, jejíž osud tragicky poznamenal holocaust a která v dětství prošla Terezínem i vyhlazovacím táborem Osvětim-Birkenau.

TIP: Film si můžete objednat i na DVD, nyní za poloviční cenu.

2. Manželka za 50 ovcí

Mnozí afghánští muži vyznávají radikální islám a ctí tradici obchodu s manželkami mladšími o generace, se kterými někdy nejednají lépe než se psy. To je také případ šestnáctileté Sabere, které v sedmi letech zemřel otec a osvojil si ji blízký příbuzný.

3. Hořící keř (1. díl)

Třídílné drama, které pro HBO natočila renomovaná polská režisérka Agnieszka Holland, vypráví o alarmujícím činu studenta Jana Palacha. První díl začíná 16. lednem 1969, kdy se na Václavském náměstí upaluje student pražské filozofické fakulty Jan Palach.

4. Žirafa v nesnázích

Jednoho dne Žirafa zjistí, že jí místní samovládce odpojil vodu. Jakmile se vzepře jeho nespravedlivému činu, je ze své domoviny vyhoštěna. Život v nové zemi, jejímiž obyvateli jsou výhradně psi, ale pro ni není jednoduchý.

5. Farídulláh má dnes volno

Během války v Afghánistánu přišla rodina jedenáctiletého Farídulláha o svůj dům a byla nucena strávit několik let v utečeneckém táboře. Aby měli z čeho žít, půjčuje si jeho otec peníze od majitele malé cihelny a ty pak splácí každodenní tvrdou dřinou všech členů rodiny.

6. Katka

Helena Třeštíková natočila unikátní časosběrný dokument mapující čtrnáct let v životě mladé narkomanky a jejího marného zápasu se závislostí. Proč začala brát drogy? Jak sama říká, chtěla se lišit.

7. Mý věci

Hlavní hrdina filmu Petri opouští svůj prázdný byt a běží zasněženými Helsinkami uprostřed noci do skladiště, kam si uložil všechny své osobní věci. Může si však vzít pouze jediný předmět a tak to bude po dobu celého jednoho roku – jeden den, jedna věc a zákaz nákupu čehokoli nového.

8. Pracovní pohovor

Zaměstnavatel přechází po kanceláři a popisuje novému dělníkovi neúprosné pracovní podmínky, které na něj v desetihodinových směnách čekají. Další záběr odhaluje, že novým dělníkem je holčička školního věku. V řadě zemí světa je dětská práce zcela běžná.

9. Děti ze stanice Leningradská

Podle odhadů se od pádu železné opony v zemích bývalého Sovětského svazu ocitlo na ulici jeden až čtyři miliony dětí. Jen v ulicích Moskvy jich v roce 2004 přežívalo přibližně třicet tisíc. Tvůrci tohoto velmi silného dokumentu se soustředili na komunitu dětských bezdomovců živořících na moskevské stanici metra Leningradská.

10. Asociální síť

Trolling či trollování jsou výrazy, které do slovníků zavála až éra internetu. Označují nekalou aktivitu účastníků on-line diskusí, ve kterých uráží, pomlouvají a dalšími způsoby verbálně napadají ostatní uživatele. S trollingem má bohaté zkušenosti i moderátor britské radiostanice BBC Richard Bacon.