Lidská práva

Tematický okruh

Lidská práva chrání život a důstojnost každého člověka. V různých částech světa čelí lidé útlaku, potýkají se s perzekucemi, pronásledováním, šikanou či jsou vězněni kvůli svým názorům nebo aktivitám; jsou diskriminováni kvůli své rasové příslušnosti, sexuální orientaci, náboženskému vyznání či na základě pohlaví a genderu. Vzdělání v oblasti lidských práv podněcuje zájem o spravedlivý a rovnocenný přístup ke každému člověku kdekoli na světě.

2. úroveň: Rozvíjíme povědomí o lidských právech

Prošli jste 1. úrovní? Můžete pokračovat v prohlubování tématu s dalšími lekcemi níže.

S bezprávím a porušováním lidských práv se může setkat každý z nás. Jaké je to čelit posměchu a odmítnutí v kolektivu, do kterého z nějakého důvodu nezapadáme? A jaké je to vyrůstat ve společnosti, která se vyznačuje nerovným přístupem k ženám? Jak vypadá v současnosti život disidentů v zemi s represivním režimem?

Hledejte další příklady, otevřete nová lidskoprávní témata s dalšími AV lekcemi.

Klíčová témata pro ZŠ: nedemokratické režimy; gender, rovnost pohlaví
Klíčová témata pro SŠ: nedemokratické režimy; gender, rovnost pohlaví, rasismus, homofobie
Časová náročnost: 4 vyučovací hodiny
Je to úroveň pro vás, pokud: Lidskoprávní témata považujete za důležitá a potřebujete se za relativně málo času dostat více pod povrch.

Pro základní školy

Doporučený věk: 10+ let

Leilina melodie

Jens Pedersen, Taj Mohammad Bakhtari / Afghánistán, Dánsko / 2013 / 16 min. / dabing

Když bylo Leile šest let, přišla ve válce o otce. Její matka se nebyla schopna postarat o všechny děti, a tak ji strýc poslal do sirotčince v afghánském hlavním městě Kábulu. Po rodině se jí sice velmi stýská, ale v sirotčinci našla nový domov. Má zde spoustu kamarádek a hlavně může chodit do školy, což by ve své rodné vesnici nemohla. Nejvíc ji baví hodiny hudby. Té se ale podle Tálibánu ženy věnovat nesmějí. 

Doporučená aktivita: Leilino rozhodnutí (45 min. včetně projekce)

Prostřednictvím aktivity se žáci pokusí porovnat prostředí, v němž žijí, s prostředím afghánské dívky Leily, hlavní hrdinky filmu. Zamýšlejí se nad odlišnostmi, ale i shodami mezi těmito dvěma světy.

Informační texty: Otázky a odpovědi

Leilina melodie

45 min., 9+

Když bylo Leile šest let, přišla ve válce o otce. Její matka se nebyla schopna postarat o všechny děti, a tak ji strýc poslal do sirotčince v afghánském hlavním městě Kábulu.

Zavřít

Tanečník Evžen

Xander de Boer / Nizozemsko / 2012 / 17 min. / dabing

Už na prvním stupni základní školy byl Evžen terčem posměchu a šikany ze strany spolužáků. Nejen pro své nezvyklé jméno, ale především kvůli zálibě v klasickém tanci. Tanec dává čtrnáctiletému Evženovi pocit svobody a možnost při něm vyjádřit své pocity. Nehodlá se ho proto vzdát. Rád by ovšem přiměl své spolužáky, aby ho přestali šikanovat. Jednoho dne se Evžen rozhodne pro riskantní krok. Se svou taneční partnerkou hodlá celé třídě ukázat, jak může být tanec krásný a emotivní.

Doporučená aktivita: Když smích bolí (45 min. včetně projekce)

Prostřednictvím psaní a čtení dopisů se žáci zamyslí nad jedním z aspektů šikany mezi dětmi – vzájemným posmíváním na základě vzhledu nebo odlišného chování.

Informační texty: Otázky a odpovědi

Tanečník Evžen

45 min., 10+

Už na prvním stupni základní školy byl Evžen terčem posměchu a šikany ze strany spolužáků. Nejen pro své nezvyklé jméno, ale především kvůli zálibě v klasickém tanci.

Zavřít

Náramky od Kamar

Preeya Nair / Velká Británie, Indie / 2007 / 22 min. / dabing

Hlavní postavou snímku je jedenáctiletá indická dívka Kamar – výřečná, bezprostřední a hlavně předčasně dospělá. Místo školy či dětských her se svými vrstevníky totiž musí pomáhat v domácnosti a tvrdě pracovat. Společně s matkou a mladšími sourozenci zdobí levné plastové náramky blyštivými kamínky. Ty jsou tak rozžhavené, že se Kamar při práci často bolestivě popálí. To jí ale tolik nevadí. Mnohem více ji trápí, že jí matka nedovolí chodit do školy. Bez jejího přivýdělku by totiž rodina jen těžko vyšla.

Doporučená aktivita: Obyčejný den (40 min. včetně projekce)

Prostřednictvím pracovního listu si žáci porovnají svůj běžný den s běžným dnem Kamar, hlavní hrdinky filmu. Na základě tohoto jednoduchého srovnání si uvědomí rozdílné možnosti, jaké mají oni a jaké mají děti v nejchudších částech světa.

Informační texty: Otázky a odpovědi

Náramky od Kamar

40 min., 10+

Hlavní postavou snímku je jedenáctiletá indická dívka Kamar – výřečná, bezprostřední a hlavně předčasně dospělá.

Zavřít

Pro střední školy

Doporučený věk: 16+

Čínský umělec v exilu

Danny Ben-Moshe / Austrálie / 2019 / 60 min. / titulky

Působištěm Badiucaa, jak si umělec z Číny říká, jsou sociální sítě a ulice Austrálie, kam kvůli komunistickému režimu uprchl. Jeho politické kresby, kritické k čínské vládě, se díky jeho fanouškům šíří po celém světě. Aby mohl mít hlas, nemá disident na veřejnosti občanské jméno ani tvář. Dokumentarista Danny Ben-Moshe se k němu dostal o pár kroků blíž než ostatní, přesto si Badiucao dává dobrý pozor, aby o sobě neprozradil příliš a čínská vláda ho nemohla vypátrat.

Doporučená aktivita: Online ne/svoboda (90 min. včetně projekce)

Žáci se v aktivitě dozvídají, jak čínský režim kontroluje obyvatele pomocí nových technologií, a uvědomují si moc internetu. Tipují, jaké má čínský teenager povolené a zakázané online aktivity, se zákazy v Číně se pak detailněji seznamují a porovnávají situaci mladého člověka v Číně a v České republice.

Informační texty: Otázky a odpovědi

Čínský umělec v exilu

90 min., 14+

Působištěm Badiucaa, jak si umělec z Číny říká, jsou sociální sítě a ulice Austrálie, kam kvůli komunistickému režimu uprchl.

Zavřít

Jenica & Perla

Rozálie Kohoutová / Česká republika, Francie / 2014 / 60 min. / titulky

S taneční skupinou Kesaj Čhave se probojovaly až do soutěže Slovensko má talent. Pak se ale obě romské dívky vrátily domů. Sedmnáctiletá Jenica, původem z Rumunska, v Paříži cílevědomě kráčí za snem stát se kadeřnicí a začlenit se do většinové společnosti. Její kamarádka Perla, která žije v osadě v podhůří Vysokých Tater, propadá na základní škole a ke „gádžům“ je nedůvěřivá. Svou budoucnost vidí každá jinak, při tanečním vystoupení však obě nachází to, co jim je společné. Jaké jim jejich okolí dává šance?

Doporučená aktivita: Rozmanitá třída (90 min.)

Prostřednictvím aktivity si žáci uvědomí důležitost vzdělání a vliv prostředí na život člověka. V průběhu aktivity se zamýšlí nad motivací ke vzdělávání, faktory, které ji ovlivňují, ale i nad pozitivy a negativy, která přináší multikulturní prostředí.

Informační texty: Otázky a odpovědi

Jenica & Perla

90 min., 14+

S taneční skupinou Kesaj Čhave se probojovaly až do soutěže Slovensko má talent. Pak se ale obě romské dívky vrátily domů.

Zavřít

Divoký holky

Duval Guillaume / Stop the traffic.org / Nizozemsko / 2012 / 2 min. / titulky

Spoře oděné dívky lákají přihlížející muže do jednoho z mnoha „domů lásky“ ve vyhlášené amsterdamské Čtvrti červených luceren. Náhle se však jedna po druhé začínají prudce zmítat. Teprve když se sjednotí, dojde překvapeným divákům, že se jedná o tanec na elektronickou hudbu a někteří se dokonce přidávají. Úsměv jim však zamrzne na rtech ve chvíli, kdy se nad dívkami objeví nápis o tisících žen, které každoročně přicházejí do Evropy za příslibem kariéry tanečnice, namísto toho však končí jako prostitutky.

Doporučená aktivita: Tanečnice (40 min.)

Aktivita seznamuje žáky s riziky plynoucími z pochybných nabídek práce. Žáci se prostřednictvím spotu a diskuse dozvídají o tematice obchodování s lidmi a uvědomí si, že se s tímto mohou setkat i v České republice.

Informační texty: Otázky a odpovědi

Divoký holky

40 min., 13+

Spoře oděné dívky lákají přihlížející muže do jednoho z mnoha „domů lásky“ ve vyhlášené amsterdamské Čtvrti červených luceren.

Zavřít

Navždy hooligan

 Jan-Dirk Bouw / Nizozemsko / 2013 / 12 min. / dabing

Zdařile animovaný snímek, kde násilí a rvačky s fanoušky soupeře jsou denním chlebem fotbalových hooligans. Zasloužilým členem tvrdého jádra fanoušků jednoho holandského klubu je i hlavní hrdina filmu. Ten byl již mnohokrát zatčen za výtržnosti na fotbalových zápasech. Na stadionu s oblibou skanduje nenávistné pokřiky včetně oblíbeného nadávání soupeřům do „teploušů“. Sám je přitom paradoxně gay… Svou sexuální orientaci však úzkostlivě tají, jelikož mu je jasné, že kdyby se o tom někdo z jeho fotbalových „kamarádů“ dozvěděl, stal by se snadno terčem jejich útoků on sám.

Doporučená aktivita: Kruh osobních rezerv  (45 min. včetně projekce)

Žáci vyplňují osobní kruh rezerv a uvědomují si tak vlastní potenciál, hodnoty a cíle. Zabývají se hodnotami hlavního hrdiny filmu, fotbalového hooligena a skrytého gaye, a zamýšlí se, jaká ho čeká budoucnost.

Informační texty: Otázky a odpovědi

Navždy hooligan

45 min., 13+

Zdařile animovaný snímek, kde násilí a rvačky s fanoušky soupeře jsou denním chlebem fotbalových hooligans.

Zavřít

Máte prostor a čas na další témata a lekce? Přejděte na 3. úroveň.

Výuka s umělou inteligencí

Objevujte se svými žáky svět umělé inteligence


Vyzkoušejte naše nové aktivity do hodin využívající AI chatboty. A pokud je pro vás AI nové téma, nachystali jsme pro vás také manuál Krok za krokem k výuce s umělou inteligencí, díky kterému můžete začít zapojovat AI do výuky vlastním tempem.