20 let JSNS - děkujeme, že jste s námi!

12.4.2021 / JSNS

Před dvaceti lety, na jaře roku 2001, jsme během filmového festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět poprvé pořádali speciální projekce pro školy. Tak se zrodil vzdělávací program Jeden svět na školách, nedávno přejmenovaný na zkrácené JSNS. To, že se nápad využívat filmy, nově vypracovanou metodiku a doprovodné informační materiály v běžné školní výuce ujal, bylo možné díky tomu, že s nimi hned na začátku začaly pracovat desítky vyučujících. Bez nich by rozjezd Jednoho světa na školách nebyl možný, respektive by vypadal úplně jinak. Do stovek škol začaly následně proudit krabice s tištěnými publikacemi a především s filmovými nosiči, VHS kazetami, které později nahradily DVD. 

Zásadním milníkem se pak stalo spuštění audiovizuálního portálu JSNS.CZ. Vše do té doby složitě rozesílané je nyní k dispozici online a zdarma. Portál JSNS.CZ využívají vyučující na více než dvou třetinách českých základních a středních škol a stále přibývají další. V dnešní době na něm naleznete více než 310 filmů s výukovými materiály, které dělíme do několika tematických okruhů: Mediální vzdělávání, Lidská práva, Globální rozvojové vzdělávání, Sociální problematika, Moderní československé dějiny, Životní prostředí, Občanská angažovanost, Filmová výchova, Cizojazyčné lekce a Přírodní vědy.

Za dobu existence jsme uspořádali již několik desítek debat pro žáky, studenty a jejich vyučující, ať už s pamětníky komunistického režimu v rámci Měsíce filmu na školách (Příběhy bezpráví) nebo s novináři a mediálními odborníky v rámci projektu Týdny mediálního vzdělávání (Mediální vzdělávání). 

Podpora mladým lidem

Zároveň se snažíme vzbuzovat v mladých lidech zájem o dění v České republice a chceme přispět k aktivnímu a zodpovědnému občanství budoucích prvovoličů. Proto již od roku 2010 pořádáme na středních školách Studentské volby, kde mají možnost volit studenti starší 15 let. Mladé lidi také podporujeme v tom, aby získali sebevědomí zlepšovat věci ve svém okolí například projektem Kdo jiný nebo vzdělávací soutěží Hledá se novinář. Jejich snažení ale také oceňujeme, a to konkrétně od roku 2014 Cenou Gratias Tibi, která je udělována ve třech základních kategoriích - základní školy, střední školy, mladí lidé do 30 let. 

Vzdělávání vyučujících

V neposlední řadě pořádáme semináře a kurzy pro vyučující, které jsou zdarma a akreditované MŠMT, kde se blíže seznámí se základy metodiky využívání audiovizuálních materiálů ve výuce a další pedagogické praxi. Školíme také budoucí učitelé a učitelky v seminářích na vysokých školách. Vydali jsme několik publikací. Mezi poslední patří například Dezinformační dezinfekce, nabízející návod či inspiraci, jak téma (nejen koronavirových) dezinformací uchopit a začlenit do výuky nebo V digitálním světě, která nabízí praktický návod, jak začít s mediálním vzděláváním ve výuce již na I. stupni základních škol.

Chcete dostávat informace o tom, co se právě děje v JSNS do e-mailové schránky? Nechcete si nechat uniknout novou audiovizuální lekci či projekt? Chcete se přihlásit na semináře, kurzy a konference? Tak nezapomeňte odebírat náš Věstník, Bulletin mediálního vzdělávání nebo Bulletin Příběhů bezpráví. Naše aktivity můžete také sledovat na Facebooku JSNS

Děkujeme, že jste s námi již 20 let!